Lite sent,,, men denna tårta skulle även kunna passa till jul med sina tillbehör av saffran och mandelmassa. Så håll tillgodo med ett recept.
Vit chokladmoussetårta med saffran och mynta
Tårtan kan ligga färdig i frysen.
Till 1 tårta
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
2 msk kakao
Fyllning
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
ev 2 msk färsk hackad mynta
½ paket saffran
Garnering
färsk mynta, 5 passionsfrukter
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.. Riv mandelmassan och rör ner ägg, äggvita och kakao
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
3. Grädda kakao i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakao kallna.
4. Fyllning: Vispa grädden men inte alltför hårt. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa ner äggulorna en i taget i chokladen. Tillsätt lite av den vispade grädden och rör ut till en jämn smet. Rör ner ev mynta och saffran. Vänd sist ner chokladsmeten i resten av grädden.
5. Bred ut smeten över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys minst 3 timmar. Låt tårtan stå framme minst ca 30 minuter före serveringen. Garnera med mynta och halverade passionsfrukter.